Gefeliciteerd, je bent een reisblog begonnen! Een spannend moment. Al je ideeën en reiservaringen kun je nu delen via je blog. Voor jezelf, en met de rest van de wereld. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je blijft bloggen, ook als de nieuwigheid eraf is?

Reisblog

Stap 1: begin met het finetunen van het design
Iedere dag worden er duizenden blogs gepubliceerd. Hoe zorg je ervoor dat die van jou er tussenuit springt en gelezen wordt? Kies voor een design dat jij mooi vindt en voeg er een persoonlijk tintje aan toe. Dit maakt je blog uniek en zorgt ervoor dat je opvalt. Niet van plan om je blogs met de rest van de wereld te delen? Dan nog is het een goed idee om je blog een design te geven waar je zelf tevreden mee bent.

Stap 2: vertel iets over jezelf
Mensen volgen je blog eerder als ze het gevoel hebben dat ze je een beetje kennen. Dus zorg voor een persoonlijk profiel, vertel over jezelf en je interesses, en benadruk waarin jij je onderscheidt van anderen. Waarom is reizen jouw passie? En waarom ben je je reisblog eigenlijk begonnen? ‘Waarom-vragen’ helpen je om jouw verhaal en je passie te delen en je lezers te overtuigen en inspireren. Simon Sinek onderzocht waarom sommige leiders en bedrijven weten te inspireren, waar anderen dat niet lukt. Zijn verklaring: “People don’t buy what you do, they buy why you do it”. In het artikel ‘Zo schrijf je een goede ‘over mij’-pagina’ vind je meer tips.

Stap 3: maak een blogschema
Dinsdag en donderdag naar de sportschool… Althans, dat heb je jezelf maandag voorgenomen. Maar dinsdag kom je met hoofdpijn thuis en donderdag loopt een vergadering uit. Resultaat: 0x gesport. Zonde! Dezelfde vrijheid kan een gevaar zijn voor de continuïteit van je blog. Maak daarom een blogschema: een kalender met de dagen waarop je een blog publiceert. Die vaste publicatiemomenten zorgen voor herkenning bij je lezers: ze kijken uit naar je artikelen, omdat ze bijvoorbeeld weten dat je elke donderdagochtend iets nieuws publiceert. Drukke week? Schrijf wanneer je tijd hebt en plan je blogs in voor een later moment.

Stap 4: vergroot je bereik en creëer interactie met social media
Reisblog gestart: check. Een mooi, functioneel en persoonlijk design: check. Een persoonlijk, inspirerend profiel: check. En ook je blogschema is af. Ondertussen heb je misschien al een aantal blogs gepost. Wil je het bereik van je blog vergroten? Deel dan links naar je artikelen, foto’s en video’s via social media, zoals Twitter, Facebook, Instagram, Google+, Pinterest en YouTube. Welke kanalen zijn het meest geschikt voor jou? Probeer hier achter te komen en gebruik ze – zeker in het begin – niet allemaal. Via social media kom je ook gemakkelijk in contact met andere reizigers en bloggers. Belangrijk: gebruik op alle social media-kanalen dezelfde, herkenbare naam en wees jezelf.

Je hebt nu een aantal handvatten om een vliegende start te maken met je reisblog. Niets houdt je nu nog tegen om te beginnen met bloggen. Onthoud dat passie en consistentie de sleutelwoorden zijn voor succes. Veel plezier met bloggen!

Wat zijn jouw tips voor startende reisbloggers? Deel ze onder aan dit artikel.

(Dit artikel is een bewerking van ‘You’ve created a travel blog, now what?’ geschreven door Brenna Holeman, community manager van Traveller Notes).

 

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.