Net zoals je een reis van tevoren plant, is het ook handig om op je blogs een soort planning los te laten. Voor zover dat mogelijk is als je op reis bent natuurlijk! In dit artikel geven we een paar tips om meer grip te krijgen op je blog.
Weekly Calendar Chalk Drawing

Maak aantekeningen
Reizen is één ding, er verslag van doen is echt een tweede! Zorg dat je in het heetst van de (reis-)strijd aantekeningen maakt: korte notities van namen, bijzonderheden, gedachten enzovoort. Je zult misschien het meeste wel onthouden, maar niet alles. Je maakt zo veel mee tijdens een reis! Je kunt hiervoor een papieren notitieblokje gebruiken, of je telefoon of tablet. Gebruik dan bijvoorbeeld een app als Evernote of OneNote. Maar soms is een foto handiger, of je spreekt een voicebericht in. Mogelijkheden genoeg!

Wat wil je delen en wat niet?
In principe kun je iedere dag, of zelfs een paar keer per dag, verslag doen van je reisavonturen. Uit ervaring weet je waarschijnlijk dat je meer dan genoeg meemaakt tijdens een reis om te delen met je volgers. Maar een belangrijke vraag is: wat wil je delen met je lezers? Wat is interessant voor jouw publiek? En, misschien nog wel belangrijker: wat niet? Denk hierover na voor je vertrekt en begint met bloggen. Denk ook aan het indelen van je blog in overzichtelijke thema’s en rubrieken, zoals cultuur, natuur, eten & drinken, of de verschillende landen, regio’s of plaatsen die je tijdens je reis zult bezoeken. Deze indeling kun je al maken voordat je op reis gaat.

Frequentie en regelmaat
De kracht van een goedlopend blog is de frequentie van je updates. Je lezers moeten constant nieuwsgierig blijven naar nieuwe verhalen over jouw reis. Het is aan te raden hier een soort regelmaat in aan te houden, want de ene maand 30 keer bloggen en de maand erna maar één keer werkt niet. Op die manier weten je lezers niet wat ze van je blog kunnen verwachten. Je kunt bijvoorbeeld twee keer per maand een blog schrijven, of iedere week. Er zijn hiervoor geen vaste regels, en het is uiteraard afhankelijk van wat jij denkt te kunnen waarmaken. Denk ook aan het spreiden van je blogs: in plaats van drie dagen achter elkaar een blog te publiceren, kun je hier wat meer tijd tussen laten zitten. Tenzij je onderwerp heel actueel is, want dan is direct publiceren juist weer wel aan te raden. Zie ook het artikel ‘Hoe vaak publiceer je een nieuw blog‘.

Maak genoeg foto’s
Waarschijnlijk wil je bij je blogs ook foto’s, filmpjes, kaartjes en/of links plaatsen. Houd hier rekening mee tijdens het reizen en maak veel foto’s en filmpjes; deleten kan altijd nog. Relevante websites over een streek of bezienswaardigheid kun je ook van tevoren al opzoeken, zodat je wanneer je je blog post links kunt toevoegen.

Hoe vaak blog jij per week of per maand? En heb jij nog andere tips? Deel ze hieronder!

 

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.