Noorderlicht

Het noorderlicht staat bij elke zichzelf respecterende reisverslaafde hoog op de bucketlist. De hemel zien oplichten in de betoverende paarse, groene en rode tinten van de aurora borealis is dan ook een ervaring om nooit te vergeten. Niet voor niets zijn er door de eeuwen heen allerlei mythes en magische krachten aan dit natuurverschijnsel gekoppeld.

De grootste kans om dit wonderlijke schouwspel te zien heb je in gebieden dicht rond de magnetische pool. Met andere woorden, in de richting van de noordelijke horizon. Het noorderlicht kun je al relatief dichtbij ervaren met een uitstapje naar een van de Scandinavische landen of naar Finland of IJsland. Het zuidelijk halfrond heeft overigens een eigen variant, de aurora australis, maar daarvoor ben je natuurlijk heel wat langer onderweg.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hoe ontstaat het noorderlicht eigenlijk?

Het noorderlicht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes van de zon naar de noordpool worden getrokken door het magnetische veld van de aarde. Deze deeltjes komen vervolgens in botsing met stikstof- en zuurstofatomen, waardoor stralenbundels ontstaan. Zoals je misschien weleens hebt opgemerkt, doet het noorderlicht zich in verschillende kleuren voor. De kleur wordt onder meer bepaald door de hoogte waarop de deeltjes botsen en of ze met zuurstof of stikstof in aanraking komen. Ook de vorm waarin het noorderlicht verschijnt kan nogal eens veranderen. Het bekendst is de gordijnvorm, maar het doet zich ook voor als boog, kroon of diffuse verschijning.Aurora Borealis

Wat is de beste tijd om het noorderlicht te zien?

Hoewel het noorderlicht op elk moment van de dag kan ontstaan, is het alleen ’s nachts te zien. In de periode van september tot en met maart heb je de meeste kans om er getuige van te zijn. Om precies te zijn is de kans het grootst tijdens de magnetische middernacht, meestal rond een uur vóór twaalf uur ’s nachts. In het donker, ver van alle stadsverlichting en bij een heldere hemel heb je optimaal zicht op dit bijzondere lichtfenomeen. Zorg dat je op tijd komt, zodat je ogen vast aan het donker kunnen wennen.Noorderlicht

Waar kun je het noorderlicht zien?

In het algemeen geldt: hoe noordelijker, hoe beter. Dat wil dus zeggen dat je goed zit met bestemmingen in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland of in IJsland. Voor een uitstapje naar Noorwegen kun je denken aan plaatsen als Tromsø en de archipel Spitsbergen. In het Zweedse dorp Abisko kun je bij een heus Aurora Sky Station terecht, dat zelfs is verkozen tot beste locatie om het noorderlicht te zien. De regio Fins Lapland kent meerdere plaatsen waar de kans op noorderlicht eveneens aanzienlijk is. Dichter bij huis heb je in het uiterste noorden van Denemarken ook sporadisch kans om de aurora borealis te zien. IJsland, ten slotte, is niet alleen hoog in het noorden gelegen, maar ook nog eens het dunbevolktste land van Europa; een bestemming bij uitstek dus voor wie het noorderlicht wil spotten.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.